Het team van Poliopolis ging snel te werk. De 66 containers, die ter plaatse werden geprefabriceerd, werden in april 2017 in slechts drie dagen gemonteerd en waren een maand later klaar voor gebruik. In totaal was het minder dan een half jaar geleden dat het team besloot door te gaan met het Poliopolis-concept. Voor zover de onderzoekers weten, had nog nooit iemand geprobeerd een inperkingsstudie uit te voeren in zo'n speciaal gebouwde faciliteit en gedurende zo lange tijd.
Andere proeven met vaccins waarvoor inperkingsmaatregelen nodig waren, werden uitgevoerd in ziekenhuizen en zelfs in motels. Maar aangezien gevaccineerde mensen het verzwakte virus van het orale poliovaccin gedurende verscheidene weken in hun ontlasting uitscheiden, hebben de onderzoekers een faciliteit nodig waar het afvalwater strikt kan worden ingeperkt, gescheiden van de openbare afvalsystemen, en ontsmet. Kleding, handdoeken, keukengerei, niet opgegeten voedsel en alle andere zaken die door de deelnemers werden aangeraakt, zouden veilig worden verwijderd of ontsmet met chloordioxidegas. De ingangen waren vergrendeld, wat betekende dat een binnendeur pas open kon als een buitendeur op slot ging.
Omdat het virus zo lang kan worden uitgescheiden, moeten de deelnemers minstens 28 dagen in afzondering blijven. De vrijwilligers moesten een medische en psychologische screening ondergaan om er zeker van te zijn dat ze de uitdaging aankonden en als groep konden functioneren. "We hadden twee psychologen die de proefpersonen screenden," zegt De Coster, en voegt eraan toe dat de deelnemers gedurende de hele proef toegang hadden tot geestelijke gezondheidszorg.
Onder de vrijwilligers, waarvan de meesten uit het naburige Nederland kwamen, bevonden zich een huisvrouw, een student die een masterscriptie aan het afronden was, en een werkende professional die er even tussenuit wilde. Ze konden het goed met elkaar vinden, ondanks soms wrijvingen over onbelangrijke zaken zoals rommel in de keuken. "Zet sommige mensen bij elkaar en er ontstaat wrijving, zoals in het reality-tv-programma Big Brother," legt Caro Bouten, een van de vrijwilligers, uit. "Ik was een boek aan het schrijven, dus het kon me niets schelen. Ik ging terug naar mijn kamer. Ik had een focus. Dus dat hielp me."
Polio liet Bouten's tante achter met een mank been, een beenbrace en een moeilijk leven op een kostschool, gescheiden van een familie die zich schaamde voor de aandoening. Die herinneringen, samen met haar werk als verpleegster en hulpverlener voor vluchtelingen, motiveerden haar om mee te doen aan de studie. Ze realiseerde zich achteraf hoe belangrijk het was toen ze werd uitgenodigd om de koningin van België te ontmoeten.
NOPV2 kreeg in november 2020 van de WHO de allereerste vermelding voor noodgebruik van een vaccin. Het vaccin werd in maart 2021 uitgerold, eerst in Nigeria en Liberia. In de eerste helft van 2022 werden meer dan 370 miljoen doses toegediend in meer dan 20 landen.
"Het ziet er veelbelovend uit, en het lijkt erop dat het doet wat het moet doen: immuniteit van de bevolking opwekken en transmissie onderbreken in de meeste settings en met een veel lager risico op het zaaien van nieuwe uitbraken," zegt Bandyopadhyay.